Yrityskaupan suunnittelu ja rahoitus

Yrityskaupan rahoituspalvelu on palvelukokonaisuus, joka soveltuu yrityskauppoihin, joissa ostokohteena on yritys tai sen liiketoiminta, ja ostajana on toinen yritys. Palvelukokonaisuus soveltuu tilanteisiin, joissa tavoitteena on toteuttaa yrityskauppa kokoluokaltaan muutamasta sadasta tuhannesta eurosta ja ylöspäin, ilman ylärajaa.

Palvelukokonaisuuden suunnittelussa on huomioitu kaikki tyypilliset yrityskauppahankkeisiin liittyvät tarpeet, sekä ostajan että myyjän näkökulmasta. Palvelun keskiössä on rahoituksen järjestäminen, mutta sen lisäksi huomiodaan muut olennaiset asiat kuten arvonmääritys, kaupan toteutustavan suunnittelu, verosuunnittelu, sopimusvalmistelut, sekä tarpeen mukaan esimerkiksi myös vaihtoehtoisten kaupan osapuolten kartoittaminen ja kontaktointi.

Prosessi

Palvelumme on täysin maksuton sopimuksen allekirjoittamiseen saakka

1.

Yrityksen arvon määritys ja kaupan esivalmistelu

Yrityksen substanssiarvo ja historiallinen tuottoarvo on monesti yrityksen arvonmäärityksen lähtökohta, mutta sen lisäksi kannattaa huomioida kasvupotentiaalia sekä mitä muita mahdollisuuksia kohdeyritys tai sen liiketoiminta-alueet voivat tarjota optimaalisen omistajan käsissä.

2.

Yrityskaupan rahoituksen esivalmistelu

Rahoituksen valmisteluvaiheessa on suositeltavaa avata keskustelu pankin kanssa, ja tiedustella kiinnostusta osallistua yrityskaupan rahoitukseen sekä kaupan jälkeisen toiminnan rahoittamiseen. Lisäksi voidaan kartoittaa muiden mahdollisten rahoittajien kiinnostusta jo tässä vaiheessa.

3.

Kohteiden tai ostajaehdokkaiden löytäminen

Yrityskaupan ja sen rahoituksen onnistumisen kannalta on tärkeää että yritys on uudelle omistajalle sopiva ja toisin päin. Osaaminen, kokemus, synergiat ovat tässä yhteydessä keskeisiä avainsanoja. Sopivien kaupan osapuolten yhdistämisessä voi auttaa yrityskauppameklari, joka tuntee kyseisen toimialan. Finanssitaito voi tarvittaessa auttaa asiantuntevan meklarin valinnassa.

4.

Yrityskaupan toteutustavan valmistelu

Yrityskauppoja voidaan toteuttaa hyvin monella eri tavalla, riippuen mitkä ovat ostajan, myyjän, rahoittajien ja muiden osapuolten tilanteet, tavoitteet ja rajoitteet. Lisäksi mm. verolainsäädännön ja osakeyhtiölain näkökulmat on syytä huomioida. Finanssitaidon asiantuntijat voivat olla tukena, varmistaen että suunnitelmat ovat rahoituksen kannalta järkeviä. Rahoittajat tai kaupan osapuolet saattavat edellyttää toteutustavan validointia, jolloin Finanssitaidon asiantuntijat voivat suositella kumppaniverkostostaan sopivia juridiikan asiantuntijoita.

5.

Kauppakirjojen ja rahoitussopimusten valmistelu

Finanssitaidon asiantuntijat ovat apuna, mm. sopimusten tulkitsemisessa ja kommentoimisessa rahoituksen näkökulmasta. Isompiin tai monimutkaisempiin yritysjärjestelyihin Finanssitaito voi tarpeen mukaan suositella kumppaniverkostostaan sopivia asiantuntijoita.

6.

DD - eli Due Dilligence

Finanssitaidon analyysi laskemineen voi usein riittää rahoittajille ja muille osapuolille kohdeyrityksen taloudellisen tilanteen kuvana, varsinkin pienemmissä ja yksinkertaisemmissa yrityskauppahankkeissa. Mikäli ulkopuolisen tahon DD-tarkastus tulee kyseeseen, Finanssitaito voi suositella kumppaniverkostostaan sopivia asiantuntijoita, ja toimia DD-prosessissa osapuolten tukena.

7.

Transaktiovaihe

Finanssitaidon asiantuntijat ovat tukena, ja voivat esimerkiksi neuvoa rahoitussopimuksiin kohdistuvien vakuuksien hallinnan siirtoihin liittyen.

8.

Yrityskaupan jälkeen

Finanssitaito voi auttaa suunnittelemaan seuraavia rahoitushankkeita kuten käyttöpääoman varmistamiseksi, suunniteltujen investointien rahoittamiseksi, taikka myöhemmin esimerkiksi riskirahoituksen konvertoimisessa matalakorkoisempaan pankkilainaan.

Asiantuntijamme kertovat mielellään lisää toiminnastamme ja keskustelevat kanssanne juuri teidän tarpeitanne vastaavista palveluista

Jätä yhteydenottopyyntö

Finanssitaito ei jaa yhteistietojanne kaupalliseen käyttöön